Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ 22-24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015"JAZZ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ"

«JAZZ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ»: ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΖΑΖ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
 
Το πρόγραμμα του μουσικού τριημέρου με τίτλο «Jazz στον Κήπο», που ξεκινάει απόψε, Δευτέρα 22 και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2015, παρουσιάστηκε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η διοργάνωση είναι μια συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης με το Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών και πλαισιώνεται από έξι συναυλίες τζαζ σχημάτων της πόλης, που θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου.
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου, τόνισε ότι το φετινό πρόγραμμα είναι πιλοτικό, ωστόσο επιδίωξη του Δήμου είναι να καθιερωθεί ως ένας ιδιαίτερος πόλος έλξης, τόσο των καλλιτεχνών, όσο και του κοινού, να αποκτήσει ταυτότητα και εξωστρέφεια. «Το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών είναι πλέον ένας θεσμός δυναμικός, σύγχρονος και πολύ αγαπητός σε όλη την πόλη, με μία φιλοσοφία που συγγενεύει αρκετά με την πολιτική που θέλουμε να ακολουθήσουμε. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε πάρα πολύ σημαντική αυτή τη συνεργασία, αντί κάποιων ενδεχόμενων αποσπασματικών κινήσεων» ανέφερε η Αντιδήμαρχος και συμπλήρωσε: «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε σαν Δήμος είναι να στηρίξουμε την πόλη και τους δημιουργούς της και να διευρύνουμε τις συνεργασίες με φορείς που έχουν ενεργή παρουσία στο χώρο του πολιτισμού, γιατί πιστεύουμε ότι έτσι θα μπορέσει η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει ταυτότητα, ρυθμό, βηματισμό και αισιόδοξη προοπτική».
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, Λάζαρος Κωνσταντινίδης, αναφερόμενος στο τριήμερο τόνισε ότι αποτέλεσε την ιδανική ευκαιρία για να εγκαινιαστεί μια νέα εποχή στη συνεργασία μας του φεστιβάλ με το Δήμο Θεσσαλονίκης. «Πιστεύω ότι το πρόγραμμα του τριημέρου είναι φτιαγμένο στα μέτρα της πόλης, με σχήματα που για χρόνια υπηρετούν την τοπική σκηνή της τζαζ αλλά και με νέους μουσικούς. Οι δημιουργικές ομάδες της πόλης πρέπει να υποστηρίζονται και να ενθαρρύνονται για να δίνουν συνέχεια στο έργο τους» κατέληξε ο ίδιος.
            Από την πλευρά του ο Κώστας Μαγγίνας, που συμμετέχει ως μουσικός στη διοργάνωση, αλλά έπαιξε ρόλο και στη διαμόρφωση του προγράμματος, τόνισε ότι το τριήμερο μπορεί στο μέλλον να αποκτήσει και πιο σύνθετη μορφή, αλλά το ζητούμενο είναι να υπάρξει συνέχεια.  

Το αναλυτικό πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

·         «Target Jazz Band»: Χρήστος Αναστασιάδης (τρομπέτα), Γιώργος Αβραμίδης (τρομπέτα), Γιώργος Jojo Πετκάρης (τενόρο σαξόφωνο), Γιάννης Τσάκωνας  (τενόρο σαξόφωνο), Ευθυμης Τσακιρης  (βαρύτονο σαξόφωνο & φλάουτο), Δημήτρης Γουμπερίτσης (ακουστικό μπάσο), Νίκος Ψωφογιώργος  (τύμπανα)
Οι Target Jazz Band δημιουργήθηκαν πριν ένα χρόνο στην Θεσσαλονίκη. Θρυλικοί και νέοι μουσικοί ενώθηκαν για να δώσουν την ατμόσφαιρα της Jazz την εποχή των 70's και όχι μόνο, με μουσικές επιλογές που ξεφεύγουν από τα τετριμμένα.

  • «Κώστας Μαγγίνας Τρίο»: Κώστας Μαγγίνας  (κιθάρα), Αγαμέμνων Μάρδας (ακουστικό μπάσο), Γιώργος Κλουντζός-Χρυσίδης  (τύμπανα)    
Με οδηγό τα μουσικά βιώματα και τις εμπειρίες τους οι τρεις μουσικοί παρουσιάζουν ένα υλικό που αντλεί την έμπνευση από την αυτοσχεδιαστική και αρμονική παράδοση της jazz και παράλληλα ενσωματώνει ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία από όλο το φάσμα της σύγχρονης μουσικής παράδοσης του rock, της folk και των blues. Αφετηρία θα είναι ένα πρόγραμμα από jazz standards, συνθέσεις του Κ. Μαγγίνα αλλά και κομμάτια των Led Zeppelin, του Jimi Hendrix, του Neil Young, του Bob Dylan κ.α.

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

·         «PLAN 3 + Χάρης Καπετανάκης»: Μάκης Στεφανίδης  (κιθάρα), Λάκης Τζήμκας  (ακουστικό μπάσο), Χρήστος Γερμένογλου  (τύμπανα), Χάρης Καπετανάκης  (τενόρο σαξόφωνο)
Το τρίο Plan 3 ιδρύθηκε το 2002 στην Θεσσαλονίκη από τους Μάκη Στεφανίδη κιθάρα, Λάκη Τζήμκα κοντραμπάσο και Χρήστο Γερμένογλου ντραμς. Έκτοτε δίνει ένα δυναμικό παρόν στη τζαζ σκηνή της πόλης με πολλές εμφανίσεις σε κλαμπ και φεστιβάλ και συνεργασίες με σημαντικούς μουσικούς, όπως Chuck Manning, Sheila Jordan και Milcho Leviev. Ο ήχος τους έχει επιρροές από John Coltrane, Miles Davis, Ornette Coleman. Το ρεπερτόριο κινείται μεταξύ διασκευών σε τζαζ standards και μόνταλ κομμάτια και επίσης πρωτότυπων συνθέσεων από όλα τα μέλη του τρίο, παιγμένα με έναν ανοιχτό τρόπο εκτέλεσης. Το 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο τους cd με τίτλο «From Stockholm to Samothraki».

·         «Δημήτρης Αγγελάκης Quartet»: Δημήτρης Αγγελάκης  (βιμπράφωνο), Γιάννης Παυλίδης  (κιθάρα), Γιάννης Παπατριανταφύλλου (ακουστικό μπάσο), Νίκος Βαριαμίδης  (τύμπανα)
Το Dimitris Angelakis Quartet δημιουργήθηκε τον Γενάρη του 2015. Έχει εμφανιστεί τόσο στην Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αθήνα ενώ το ρεπερτόριο περιλαμβάνει συνθέσεις του Δημήτρης Αγγελάκη αλλά και των άλλων μελών της μπάντας. Ο ήχος βασίζεται στον συνδυασμό της κιθάρας με το βιμπράφωνο, ενώ είναι επηρεασμένο από διάσημους δίσκους όπως ο "Bags meets Wes", και από μουσικούς όπως είναι ο Milt Jakson, Jim Hall κ.α. Το ύφος της μπάντας δεν σταματάει στην straight ahead εποχή καθώς γίνεται αναφορά και σε άλλα μουσικά ιδιώματα.

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

·         «Χάρης Ιωάννου Quartet»: Χάρης Ιωάννου (σαξόφωνο), Oleg Chaly (πιάνο), Γιώργος Σμυρνής (ακουστικό μπάσο), Νίκος Βαριαμίδης  (τύμπανα)
Ο Χάρης Ιωάννου συναντά τους Oleg Chaly, Γιώργο Σμυρνή και Νίκο Βαριαμίδη ακόμα μια φορά στη Θεσσαλονίκη σε μια συναυλία jazz μουσικής. Το κουαρτέτο θα ερμηνεύσει κομμάτια από τη χρυσή εποχή της jazz - των δεκαετιών ‘30, ’40 και ‘50, καθώς επίσης αυθεντικές συνθέσεις των συντελεστών του κουαρτέτου.

·         «Αφιέρωμα στον Cole Porter» (1891 –1964):Σεμέλη Ταγαρά (φωνή), Αλεξάνδρα McKay (φωνή), Μυρτώ Μποζίκη (φωνή), James Wylie (άλτο σαξόφωνο), Δημήτρης Γουμπερίτσης (ακουστικό μπάσο), Αλέκος Σπανίδης (τύμπανα)
Ο Cole Porter (1891 –1964) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς και συνθέτες του 20ου αιώνα, οι καλαίσθητες, κομψές μελωδίες του και οι επιτηδευμένες δομές των συνθέσεων του προσέλκυσαν από πολύ νωρίς τους μουσικούς της jazz και αποτελούν μέχρι σήμερα σημαντικό μέρος του ρεπερτορίου της, το οποίο αποκαλούμε jazz standards. Τρεις από τις πιο σημαντικές τραγουδίστριες της πόλης, η Σεμέλη Ταγαρά, η Αλεξάνδρα McKay και η Μυρτώ Μποζίκη εξερευνούν και αποδίδουν με έναν προσωπικό τρόπο μερικά από τα πιο γνωστά του κομμάτια, ενώ συμμετέχει και ο James Wylie.

Οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώνονται στα 7 ευρώ (ανέργων, πολυτέκνων, φοιτητών), στα 10 ευρώ (κανονικό - προπώληση) και στα 12 ευρώ (κανονικό – ταμείο Δημοτικού Θεάτρου Κήπου). Εισιτήρια προπωλούνται στο περίπτερο του Δήμου Θεσσαλονίκης στην Πλατεία Αριστοτέλους και στα ταμεία της Μονής Λαζαριστών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου